“Porøse Vener”

Udstilling i nedlagt grusgrav i Sorø

Regitze Engelsborg Karlsen og Freja Niemann Lundrup 

 

 

Pressemeddelelse, august 2021

Jeg indfanger landskabet med min krop
Blod, sand, sten og vand føres ind i mig
blandes og fordeles ud til i alle mine organer

Min krop absorbere, opbevarer og omformer
Landskabet pumpes rundt i mig
Jeg fodres og fastholdes

Det som kun er et øjeblik for den sten jeg holder i hånden, er hele mit liv
Jeg trækker vejret ud og ind imellem øjeblikke og evigheder
Landskabet passerer gennem mig

De to unge billedkunstnere Freja Niemann Lundrup og Regitze Engelsborg Karlsen udstiller sammen i en nedlagt råstofgrav i Sorø. De er begge uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2018.

Udstillingen smelter de to praksisser sammen i en symbiose med de rå omgivelser; Sten, jord, krop og vand. Freja og Regitze arbejder på hver deres måde med geologisk materiale og skulpturer, udstillingen udfolder herved helt nye forbindelser, sammenhænge og stofligheder. Udstillingen undersøger og udforsker de store globale fælleskaber i det lokale landskabs materialer. Udstillingen arbejder med det cirkulære og forbundne i landskabet og vores kroppe. For en kort stund åbnes et ellers lukket landskab op og publikum inviteres med ind i landskabet, og i mødet med værkerne.

”…Og det samme glas vand vil facilitere vores bevægelse, vækst, tænkning, kærlighed. Som det arbejder sig ned gennem spiserøret, gennem blodet, vævet, til pegefingeren, kravebenet og den venstre fascia plantaris., sikrer det, at vores væren altid er en tilblivelse. Som en alkymist, der på én gang er dybt forunderlig og fuldstændig banal, guider vand kroppen fra ung til gammel, fra hér til dér, fra potentialetet til aktualitet. Translation, transformation. Flerhed formeres.

Som facilitator er vand også miljø, eller det gestationelle element, for andre vandede kroppe. Patedyr, reptil eller fisk; ungt træ eller frø; floddelta eller baghavedam-alle disse kroppe er nødvendigvis frembragt af en anden krop af vand, som opløses, delvist eller helt, for at vande de kroppe, der følger. På en geologisk skala er vi alle opstået fra den samme ursuppe, født af arter efter vandige arter, der har givet sin morfologi til nye iterationer og artikulationer…”

– Hydrofeminisme: eller om at blive en krop af vand, af Astrid Neimanis.

Freja Niemann Lundrups (f. 1990) praksis omdrejer materiens reaktioner. Med udgangspunkt i kroppen og fokus på påvirkning, håndtering, forståelse og vækst undersøges sammenhænge mellem ydre og indre forhold. Hun har udstillet i ind- og udland og er repræsenteret ved to offentlige værker, i St. Heddinge Skulpturpark og Hollufgård Skulpturpark. Aktuel på bla. skulptur triennalen “SkulpturOdense ‘21” i Hollufgård Skulpturpark, “Trailerpark” i Augustiana Kunstpark og “S.E.S” i Kunstcentret Silkeborg Bad.

Regitze Engelsborg Karlsens (f. 1989) praksis er baseret på research og centrerer sig om spørgsmål, der omhandler krop, politik, økologi, feminisme og materialitet. Hun har tidligere udstillet på bl.a. Museet for Samtidskunst, Kunsthal Charlottenborg, Vejle Kunstmuseum og Kunsthal Nord, og er aktuel på den internationale skulpturudstilling Sculpture in the City i London og Socle du Monde Biennalen i Herning